17 Ekim 2015 Cumartesi

MEMLEKETİME ÖZEL YEMEK VE TARİFLERİ

TAZE FASULYE DİBLESİ
1 kilo taze fasulye
1 su bardağı pirinç
1 büyük domates
1 büyük soğan
1 yemek kaşığı tuz
2 kaşık tereyağı
Yarım Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
Fasulyeleri ayıkladıktan sonra 1 cm inceliğinde doğruyoruz. Yıkadıktan sonra yıkama suyuyla birlikte pişireceğimiz tencereye yerleştiriyoruz. Üzerine yemeklik doğradığımız soğanı, küp doğradığımız domatesi, pirinci ve tuzunu da ekliyoruz. Sonra tencerenin dip kısmına inmeden üst tarafından doğru karıştırıyoruz. Ocağa koyarak 5-10 dakika harlı ateşte, daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Eğer fasulyeniz sertse yarım su bardağı su koyarak pişirebilirsiniz. Piştikten sonra başka bir tavada eritilen tereyağı ve sıvı yağı üzerine gezdirerek altını kapatıyoruz. Afiyet olsun…




HAMSİLİ EKMEK

1 kilo hamsi
Yarım kilo pırasa
1 küçük bağ pazı yaprağı
1 baş soğan
1,5 su bardağı mısır unu
1 çay bardağı sıvı yağ
Taze nane yaprağı ve maydanoz
Kabartma tozu
Tuz
Hamsileri temizleyip kılçıklarını ayıklayınız. Pazıyı, pırasayı, maydanoz ve naneleri ayıklayıp, yıkayıp ince ince doğrayınız. Soğanı ince piyazlık doğrayınız. Hamsilerle birlikte doğradığınız sebzeleri, tuz ve sıvı yağ ekleyerek iyice yoğurunuz. Mısır ununa kabartma tozunu ilave ederek sebzeli karışıma katınız ve yoğurunuz. Sıvı yağ ile yağlanmış tepsiye döküp elinizle üstünü düzeltiniz. Isınmış fırına sürüp üstü kızarana kadar pişiriniz. Dilimleyip servis yapınız. Afiyet olsun...

 



PANCAR DİBLESİ

1 bağ lahana
3 orta boy soğan
1 küçük patates
yarım su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tuz
1 yeşil biber
2 litre su
üzeri için;2 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay kaşığı iç yağı
yarım çay kaşığı kırmızı köy biberi veya pul biber
Lahanaları yıkadıktan sonra sol avucumuzun içine alıp sıkı bir şekilde kavrar ince ince kıyarız. Patatesleri küp şeklinde minik minik doğrarız. Kaynamakta olan suyumuzun içine önce tuzunu atarız. Böyle yaparsak diblemizin rengi yeşil olur. Sonra doğradığımız lahanaları, patatesleri ve pirinçleri ekleriz. Pirinçler pişmeye başladığında ince doğradığımız soğanları ve yeşil biberleri ilave eder biraz karıştırdıktan sonra kaynamasını beklemeden süzeriz. Süzgeçte ara ara karıştırıp suyunun iyice süzülmesini sağlarız. Diğer tarafta tavamızın içine tereyağını, iç yağını (arzunuza kalmış) ve acı biberi koyar eridikten sonra tencereye aldığımız diblemizin üzerine boşaltır, karıştırırız. Afiyet olsun…



LAHANA SARMASI

1 bağ pancar yaprağı
1 kase ince bulgur
1 kase un
1 soğan
karabiber
kimyon
tuz
üzeri için:
3 yemek kasığı tereyağı ve sıvı yağ
sarımsaklı yoğurt
Öncelikle pancar yaprakları birkaç dakika haşlanır, zaten hemen kendini bırakacaktır sıcak suda.Harcımızı hazırlayalım, bu harç tarifini ben kendi annemden başka kimsede görmedim belirtmek istedim. Bulgur ve un karıştırılır, soğan küçük doğranır, eklenir, baharatlar ve tuzda eklendikten sonra1 su bardağı kadar su eklenir. Harç karılır su az gelirse eklenebilir, yumuşak bir harç olacak. Yapraklar ortasındaki damarlı yerden ikiye ayrılır ve harç konularak sarılır. Yanlarını kıvırıp kapatmanıza gerek yok çünkü taşmayacaktır. Tencereye dizilen sarmaların üzerini geçecek kadar su eklenir ve üzerine porselen bir tabak konularak yarım saat kısık ateşte pişirilir, süzülür. Üzerine bol tereyağı gezdirilir arzuya göre de sarımsaklı yoğurt dökülür. Afiyet olsun...




HAMSİ KÖFTESİ

Yarım kilo hamsi balığı
3 yemek kaşığı buğday unu
2 su bardağı ekmek içi
1 tane yumurta
2 tane soğan
5 diş sarımsak
1 bağ maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvı yağ
Hamsi balığının kılçıkları ve kuyruk kısmı temizlenip ince ince doğranır daha sonra diğer malzemeler eklenerek yoğurulur ve köfte şekli verilerek kızgın yağda kızartılır. Afiyet olsun...


KAVURMALIK TAZE FASULYE TURŞUSU

2 adet soğan
yağ (sıvı ya da tereyağ)
1 tatlı kaşığı salça

Kavuracağımız kadar turşuyu kavanozdan çıkartarak biraz suda bekletelim.Tavada yağı kızarttıktan sonra piyazlık kesilmiş soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavuralım. Salçasını da ekleyelim.Suda beklettiğimiz fasulyeleri yemeklik gibi doğrayarak (bütünde olabilir) tavaya alalım.Biraz soğan ve salça ile karıştıralım.Yarım çay bardağı kadar su ekleyelim. Kaynadıktan sonra servise hazır. Afiyet olsun.

MISIR EKMEĞİ

1 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı un
4 su bardağı mısır unu
1, 5 su bardağı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı beyaz peynir
1 demet dereotu

Derin bir cam kasede yumurtayı, sütü, sıvı yağı, şekeri ve tuzu çırpıyoruz. Mısır unu, beyaz unu ve kabartma tozunu eleyip tekrar çırpıyoruz. Sıcak suyu da ekliyoruz. Elimizle ufaladığımız peyniri ve minik doğradığımız dereotunu da ilave ediyoruz. Borcama döküyoruz. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. AFİYET OLSUN ...

 


KUYMAK

2 yemek kaşığı tereyağı
2,5 yemek kaşığı mısır unu
1 su bardağı su
1 su bardağı küp küp doğranmış Karadeniz kaşar

Tereyağını eritin. Çok kızarmadan mısır ununu ekleyin. Kavurmaya başlayın. Sürekli karıştırın. Un kavrulunca 1 su bardağı suyu ekleyin, koyu kıvam alana kadar karıştırın. Sonra kaşarı ekleyip kaşar eriyene kadar sürekli karıştırın. Sıcak olarak hemen servis yapın. Afiyet olsun.

BEYAZ TAFLAN TUZLAMASI

Beyaz kiraz
Kalın tuz
Kavanoz

Tuzlamak istediğimiz kadar kirazı alırız. Yıkadıktan sonra saplarını koparırız. Tuzlayacağımız kavanozun dibine iki sıra kadar kirazı koyar üzerine kalın tuz serperiz.1 avuç kiraz 1 avuç tuz şeklinde kavanozu doldururuz. Bu şekilde bekletiriz. Başka bir tarafta bir tasın içine 3-4 avuç kiraz koyar üzerini tuzla kapatırız.4-5 gün içinde kavanozdaki kirazlar sulanır ve çöker, azalır. Tasda bekleyen kirazları kavanoza ilave ederiz. Üzerini tekrar tuzla kapatırız. Ağzını kapatırız. 15 gün sonra yemeye hazır hale gelir. Bir daha ki kiraz zamanına kadar muhafaza edilir. Lezzeti mantar kavurmasına benzer. Çok güzel olur. Şimdi tam zamanı. Denemenizi tavsiye ederim. Nasıl pişirildiğine gelince kiraz kavurması tarifime bakabilirsiniz. Afiyet olsun.



 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder